Voor 20:00 besteld? vandaag geleverd!
– Het visum is 180 dagen geldig
– Kosten van e-visum bedragen € 24,95 per persoon
– Online betalen met iDEAL, overboeking of Bancontact/Mister Cash.
Visum Turkije
Het hele jaar door is Turkije een heerlijke vakantiebestemming waar veel Nederlanders voor kiezen, en dat heeft zo zijn redenen. Het weer is vaak prachtig en ook het feit dat Turkije aan zee ligt, is voor toeristen een goede reden om hierheen te gaan op vakantie. Het land heeft genoeg te bieden en doordat het behoorlijk toeristisch geworden is de laatste jaren, is dat voor de toeristen zelf eigenlijk ook wel prettig. Het regelen van dingen is zo meteen een stuk gemakkelijker. In de zomer liggen de temperaturen vaak nog net onder de dertig graden, wat voor veel mensen een ideale temperatuur is. Niet te heet waardoor er nog van alles ondernomen kan worden. Wanneer er dagen zijn waarop de temperaturen toch erg hoog zijn, kun je natuurlijk ook nog een duik nemen aan zee. De badplaatsen van Turkije zijn erg geliefd en heerlijk om heen te gaan op vakantie. Uiteraard komt er bij een vakantie meer kijken dan slechts kijken waar je heen wilt. Denk aan inpakken, de vlucht boeken, zoeken naar een leuk hotel/appartement en ga zo maar door. Ook het visum is belangrijk. Misschien wel het meest belangrijk van alles, want zonder het visum kom je Turkije niet in. Regel dit dus goed en op tijd om te voorkomen dat je vakantie niet meer door kan gaan.
Wat je precies moet doen voor dit visum om Turkije in te komen, lees je hier!
Hoe vraag je het visum aan?
Het visum aanvragen kost je gelukkig maar weinig tijd en moeite. Je kunt dit namelijk gewoon online doen. Eerder was het nog zo dat je een visum mocht kopen zodra je op een vliegveld in Turkije geland was. Vervolgens betaalde je een bepaald bedrag en mocht je dan een visum voor Turkije ontvangen en daarmee Turkije in. Tegenwoordig gaat dat anders, en dat is voor de reiziger juist makkelijker. Het is en blijft toch een risico om te vliegen naar een land waar je daar pas een visum kunt regelen. Het is prettig om dit alvast te regelen voor je daadwerkelijk in het vliegtuig stapt. De aanvraag van een e-visum kan nu online en is ontzettend gemakkelijk. Bij de aanvraag vul je een formulier in waarop je allerlei persoonlijke gegevens invult. Denk aan je volledige naam, geboortedatum, waar je woont en ga zo maar door. Ook wordt er gevraagd hoe vaak je van plan bent af te reizen naar Turkije en wat de aankomstdatum is van jouw reis. Het prettige is dat je meerdere keren met dit ene visum naar Turkije kunt reizen. Stel je voor dat je op zakenreis moet en je hiervoor een aantal keer in een paar maand naar Turkije moet reizen. Je hoeft dan dus niet meerdere keren een visum aan te vragen. Het visum is 180 dagen geldig. In die tijd kun je dus zo vaak je wilt naar Turkije reizen. Vergeet echter niet dat je niet de volle 180 dagen mag blijven.
Je verblijf mag maximaal 90 dagen duren.
Ga je op vakantie met het gezin? Vergeet dan niet om ook voor de kinderen een visum aan te vragen. Je vult op het formulier in waar je woont, maar het kan natuurlijk ook zijn dat niet iedereen waarvoor je het visum aanvraagt ook echt op dit adres wonen. Dat is geen probleem.
Eerder las je al het een en ander over het visum dat je eerder nog op het vliegveld zelf kon kopen in Turkije. Dit is een lastige situatie. Op het ene vliegveld kan dit nog wel, op het andere niet. Bovendien kan het op de ene dag wel en op de andere dag weer niet. Het is dus een groot risico om geen visum van tevoren aan te vragen, maar ervan uit te gaan dat je dat daar wel kunt doen. Neem het zekere voor het onzekere en vraag je visum gewoon online aan. De kosten zijn bovendien even hoog. Op het vliegveld betaal je 25 euro, online betaal je 24,95 euro.
De geldigheid van het visum voor Turkije
Het visum is dus sowieso 180 dagen geldig en dat geldt zowel voor mensen die er op vakantie gaan als mensen die er komen voor zaken. Vergeet niet dat deze datum ingaat op het moment dat jouw visum ook ingaat. Je hebt ingevuld wanneer je aankomt in Turkije, maar dat betekent niet dat jouw visum ook vanaf die dag geldig is. Houd hiermee goed rekening.
Vergeet ook niet dat je paspoort of id-kaart belangrijk is voor het visum. Deze dient namelijk nog een tijdje geldig te zijn. Wanneer je id-kaart of paspoort nog 150 dagen geldig is vanaf het moment dat het visum ingaat, zit je in ieder geval goed. Twijfel je? Dan kun je maar beter jouw id-kaart of paspoort verlengen. Zo weet je zeker dat het goedkomt en zullen er geen problemen zijn wat betreft de geldigheid van je id-kaart of paspoort. Ook als je al een visum hebt, moet je paspoort nog 5 maanden geldig zijn op het moment dat je in Turkije aankomt. Zonde om hier niet goed op te letten om teruggestuurd te worden, dus check nog even extra tot wanneer jouw id-kaart geldig is om te voorkomen dat je weer terug naar huis moet.
Veelgestelde vragen
Er zijn een aantal vragen die veel gesteld worden en waarmee een heleboel duidelijkheid gegeven kan worden over het visum. Een aantal van deze vragen zullen hier worden behandeld.
- Is er een verschil in luchtvaartmaatschappijen of maakt het niet uit met welke maatschappij je vliegt?
Nee, dit maakt niets uit. Of dit nou met KLM of een andere luchtvaartmaatschappij is, dit is allemaal prima en staat verder gewoon los van het visum.
- Er wordt gevraagd wanneer je in Turkije zult aankomen. Stel je voor dat dat een paar dagen eerder of later is, is dat dan een probleem?
Nee, dat is geen probleem. Dit is meer om een indicatie te geven van wanneer je naar Turkije gaat. Doordat het visum dus niet heel erg lang geldig is, is het niet handig om pas maanden later erheen te gaan.
Echter maken een paar dagen of weken niet uit, zolang je visum nog maar gewoon geldig is.
- Hoe snel ontvang ik het visum thuis?
Wanneer je op vakantie gaat, is het altijd aangeraden om dingen op tijd te regelen. Echter ontvang je je visum lekker snel. Zo ontvang je hem vaak al de volgende dag in huis, zelfs in het weekend.
- Hoe werkt het met een spoedvisum?
Het kan natuurlijk dat er onverwachts nog iemand meegaat of dat je helemaal bent vergeten dat je een visum moet aanvragen voor je reis naar Turkije. Geen probleem, want je kunt ook kiezen voor een spoedvisum.
Hiermee heb je je visum binnen slechts 15 minuten al en kun je dus meteen op het vliegveld stappen. Ook als je al in Turkije bent, is dat geen probleem. Je moet hiervoor het normale formulier invullen en daarbij aankruisen dat het om een spoedaanvraag gaat. Vervolgens gaan ze er meteen mee aan de slag en heb je voor je het weet je nieuwe visum al.
De kosten hiervoor zijn slechts 5 euro meer, dus ook dat valt reuze mee.
- Kun je studeren met het normale visum?
Nee, studeren met het gewoonlijke visum dat iedereen kan aanvragen, is helaas niet mogelijk. Dit heeft ook te maken met het feit dat je slechts maximaal 90 dagen in Turkije mag verblijven, maar studeren doe je toch wel langer dan 90 dagen. Hiervoor heb je weer een speciaal visum dat je kunt aanvragen als student.
- Mijn visumaanvraag is geweigerd: wat nu?
Ook dit kan weleens voorkomen. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met de Turkse ambassade. Zij kunnen je vervolgens verder helpen met het verkrijgen van een visum en kunnen je vertellen waar je recht op hebt.
Reizen naar Turkije
Als je op vakantie gaat, is het ook belangrijk om even goed te kijken wat je allemaal wel en niet mee mag nemen. Zo is het altijd verboden om drugs mee te nemen, maar wat mag dan eigenlijk wel? Hierbij een overzicht. Dit overzicht geldt voor mensen van 18 jaar en ouder.
Allereerst mag alcohol wel worden meegenomen, maar wel in beperkte mate.
Zo mag je een fles meenemen van maximaal een liter. Een andere optie is dat je twee flessen meeneemt die 750 ml bevatten. Het gaat hier om wijn of sterke drank.
Voor rokers is een sigaret onmisbaar, maar gelukkig mag je deze gewoon meenemen. Je mag maximaal 200 sigaretten, 10 sigaren en 5 cigarillo’s meenemen. De cigarillo’s mogen maximaal 3 gram per stuk zijn. Zo kunnen ook de rokers weer een tijdje vooruit. Daarbij hoort echter nog meer. Je mag 200 gram losse tabak meenemen en natuurlijk mogen ook vloeitjes mee.
Ook hierbij is 200 het maximum. Pruimtabak of waterpijptabak is ook een optie, waarvan ook maximaal 200 gram mee mag. Ten slotte mag er 50 gram snuiftabak mee.
Het is ook altijd goed om een medisch rapport mee te nemen. Hierin staan dingen als medicijngebruik maar ook welke ziekten of aandoeningen iemand heeft. Hiermee kun je ook je medicijnen in Turkije verkrijgen. Ben je van plan medicijnen het land mee in te nemen? Regel in dat geval even een verklaring van de huisarts. Dit hoeft niet voor ieder medicijn, maar voor veel wel. Het is aangeraden om even contact op te nemen met de huisarts om na te vragen of jij een verklaring nodig hebt. Als je deze niet hebt, maar wel nodig hebt, is de kans groot dat je medicijnen worden vernietigd.
Ook qua geld zijn er regels. Zo is het wel erg verdacht om ontzettend veel geld bij je te hebben. Vandaar de regel dat je niet meer dan 5000 dollar bij je mag hebben. Meer dan dat is wel mogelijk, maar dan moet dit wel altijd worden aangegeven. Zo niet, dan ben je je geld kwijt, en dat is behoorlijk zonde.
Qua levensmiddelen mag je maximaal een kilo koffie of oploskoffie mee, 500 gram thee is toegestaan en een kilo chocola of suikerwaren. Als je een geschenk bi je hebt, mag deze maximaal 300 euro kosten. Wanneer je onder de 15 jaar bent, mag een geschenk maximaal 145 euro kosten. Het maximum qua parfum zijn vijf flesjes met maximaal 120 ml.
Ten slotte is er nog het huisdier: voor veel mensen onmisbaar en ze willen hem dan ook maar al te graag mee op vakantie. Aan huisdieren worden allerlei eisen gesteld. Denk aan inentingen die het dier gehad moet hebben. Doordat de eisen wel vaak veranderen, is het altijd verstandig om dit nog even goed te onderzoeken kort voor je vertrekt. Zo weet je zeker dat jouw huisdier is toegestaan in Turkije en kom je niet te staan voor verrassingen.
Anwb
Als je denkt aan reizen, denk je misschien al snel aan Anwb. Zij doen ontzettend veel op het gebied van reizen, en ook zij kunnen dan ook zorgen voor een visum. Je kunt je visum voor Turkije hier aanvragen. De aanvraag gaat via Visumcentrale, maar je kunt het visum dan wel weer ophalen bij de Anwb. Je vult je gegevens in bij een Anwb winkel bij jou in de buurt. Als je iets niet snapt, kun je dus ook meteen worden geholpen. Vervolgens kun je hier het papier inleveren en kun je je visum ook weer in dezelfde winkel afhalen. De Anwb doet het werk al voor je.
Zij versturen namelijk jouw aanvraag naar de Visumcentrale zodat jij zo min mogelijk hoeft te doen. Daarna is het afwachten en ontvang je vanzelf een e-mail waarin staat wanneer je jouw visum kunt komen ophalen in een Anwb winkel. Je betaalt veilig in de winkel, waar wederom het bedrag van 25 euro geldt. Bij de Visumcentrale kun je bovendien je aanvraag op de voet volgen. Zo weet je ook ongeveer wanneer hij klaar zal zijn en wanneer hij definitief klaar is, ontvang je vanzelf bericht.
Makkelijker dan dat zal het niet worden. Ook voor alle andere dingen op het gebied van reizen kun je terecht bij Anwb. Of het nou gaat om een boekje over Turkije waarin je kunt lezen wat je er allemaal moet doen, of dat het gaat om een reisverzekering. Zo ben je altijd goed op weg zonder zorgen.
Er is dus nogal wat dat bij het visum komt kijken. Ook moet je niet vergeten dat je bepaalde middelen niet zomaar mag invoeren en dat er een maximum zit aan bijvoorbeeld alcoholische dranken en sigaretten. Sla er dus niet teveel van in voor je naar Turkije gaat, want als je teveel bij je hebt, zullen ze de hoeveelheid die teveel is, gewoon vernietigen.
Verder is het belangrijk dat je weet dat het het makkelijkste is om je visumaanvraag online in te dienen. Hoewel het soms nog mogelijk is op sommige vliegvelden om daar een visum te kopen, is het het beste om dit veilig online te doen. Hier ben je er namelijk van verzekerd dat je een visum hebt voor je op het vliegtuig stapt. Zo weet je 100% dat je Turkije in komt. Als je nog een visum moet kopen, weet je niet zeker of dat mogelijk is op dat vliegveld en bovendien weet je ook niet of het toevallig wel op die dag kan. Neem geen risico’s.
Als student kun je er dus niet terecht met het gewone visum, maar daarvoor is weer een speciaal visum. Ook hiervoor kun je gewoon een aanvraag indienen. Het is mogelijk dat hieraan andere regels verbonden zijn, dus lees die informatie nog even goed door. De kosten van een visum zijn slechts 25 euro en wanneer je bent vergeten een visum Turkije aan te vragen of je visum kwijt bent bijvoorbeeld, kun je gewoon een spoedaanvraag indienen. Dan heb je binnen een kwartier al een visum en betaal je slechts 5 euro meer, dus voor het geld hoef je dat ook absoluut niet te laten. Met al deze informatie moet het helemaal goed komen wanneer jij je visum gaat aanvragen. Het wijst zichzelf allemaal, dus ook voor mensen die denken geen verstand te hebben van dit soort dingen, moet het geen enkel probleem zijn. Zo wel, dan kun je altijd naar de Anwb winkel om daar vragen te stellen en daar je aanvraag in te dienen. Zij helpen je daar verder en weten precies wat je in moet vullen.